
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt și-a intensificat controalele, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, în unitățile cu specific alimentar.
Astfel, în perioada 1 – 25 martie, au fost efectuate 288 de controale oficiale în domeniul igienei alimentare, care au urmărit modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, ouă) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final.
Pentru neconformitățile constatate in domeniul igienei alimentare, au fost aplicate 40 sancțiuni contravenționale, în valoare de 189.200 lei, și opt avertismente la unități de alimentație publică, magazine alimentare și laboratoare de cofetărie-patiserie
Abaterile de la normele sanitare veterinare pentru care s-au aplicat sancțiuni au fost igiena și manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, supraaglomerarea spațiilor de depozitare, precum și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea frecvenței de recoltare probe în cadrul programului de autocontrol, lipsa echipamentului de lucru a angajaților, lipsa verificării stării de sănătate a angajaților, întreținerea necorespunzătoare a spațiilor și echipamentelor de lucru și funcționarea fără a deține documente de înregistrare.
Au fost reținute oficial și dirijate la o unitate de neutralizare a subproduselor care nu sunt destinate consumului uman aproximativ 49 kg de produse de origine animală în urma controalelor în unități de alimentație publică din județ.
Medicii veterinari recomandă consumatorilor să își procure carne de miel sau capră din unitățile înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, carmangerii, măcelării, supermarketuri și magazine alimentare.
În ceea ce privește sacrificarea mieilor, aceasta se realizează în abatoare autorizate.
De asemenea, sacrificarea mieilor se poate realiza și în locurile organizate, amenajate temporar, în care se asigură supraveghere sanitară veterinară, numai la solicitarea scrisă din partea primăriilor care doresc să organizeze asemenea spații .
DSVSA Olt a transmis adrese către primăriile din județ, prin care au fost comunicate condițiile sanitare veterinare pe care trebuie să le îndeplinească spațiile special amenajate care vor fi avizate pentru funcționarea temporară în vederea sacrificării tineretului ovin și caprin.
„Recomandăm consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare specifice acestei perioade, numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, care sunt supuse controalelor sanitare veterinare, pentru a preîntâmpina apariţia îmbolnăvirilor”, se arată într-un comunicat al DSVSA olt.
În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefonul 0372735838; fax 0249416726 – DSVSA Olt.